Psikoterapi, bir çok zihinsel, duygusal ve davranışsal problem için etkili bir tedavi yöntemidir. Sizi destekleyen, eleştirmeyen bir kişi ile problemleriniz, endişeleriniz hakkında konuşmak, genellikle kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Arkadaşlarınızı ve aile üyeleriniz ile sorunlarınız hakkında konuşmak çok yararlı olabilse de çoğu zaman gerçek duygusal ve zihinsel problemler için bu destek yetersiz olabilir. Arkadaşlar ve aile desteği önemli olmakla birlikte, terapi farklıdır. Terapistler, problemlerinizin köküne inmenize, duygusal zorlukların üstesinden gelmenize ve yaşamınızda olumlu değişiklikler yapmanıza yardımcı olabilecek profesyonel olarak eğitilmiş kişilerdir.
Psikoterapiden faydalanmak için zihinsel bir sağlık sorunu teşhisi olmasına gerek yoktur. Terapideki birçok insan günlük endişeler için yardım ister: örneğin ilişki sorunları, iş stresi veya kendinden şüphe, mutsuzluk, güven problemleri, günlük yaşamda kaygılı olma, ilişkilerde kendini yetersiz ve değersiz hissetme, boşanma veya ölüm olayları gibi zor zamanlarda tedaviye başvururlar. Psikoterapinin faydalarını elde etmek için doğru terapisti seçmek önemlidir. Güvendiğiniz, sizi önemseyen ve hayatınızda daha iyi için değişiklikler yapmanıza yardımcı olacak deneyime sahip olan biri. İyi bir terapist, daha güçlü ve daha bilinçli olmanıza yardımcı olur.
İlaç tedavisi mi Psikoterapi mi?
Zihinsel ve duygusal sorunların birden fazla nedeni vardır ve ilaç tedavisi tek bir tedavi değildir. İlaç bazı semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir, kullanılması normaldir. Fakat ilaç, ilişkilerinizi düzeltmez, hayatınızla ne yapacağınızı anlamanıza yardımcı olmaz veya sağlıksız seçimler yapmaya neden devam ettiğiniz konusunda size fikir vermez.
Terapi bazen uzun sürebilir ve zorlayıcı olabilir, çünkü rahatsız edici duygular ve düşünceler genellikle tedavi sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte, tedavi semptomların giderilmesinin ötesinde uzun süreli faydalar sağlar. Terapi, hayatınızı dönüştürmek için, başkalarıyla daha iyi ilişki kurmak, istediğiniz hayatı inşa etmenize yardımcı olur.
Terapi İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Yanlış: Bir terapiste ihtiyacım yok, kendi sorunlarımı çözecek kadar zekiyim.
Doğru: Hepimizin kör noktaları var. Zekanın bununla hiçbir ilgisi yoktur. İyi bir terapist size ne yapacağınızı veya hayatınızı nasıl yaşayacağınızı söylemez. Size deneyimli bir dış perspektif sunacak ve daha iyi seçimler yapabilmeniz için kendinize içgörü kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Yanlış: Terapi çılgın insanlar içindir.
Doğru: Terapi, herkes içindir. Problemleriyle yüzleşmeye hazır, duygusal olarak dengeli bir düzeye gelebilmek isteyen, ilişkilerde kendini görmek ve gelişmek isteyen herkes içindir.
Yanlış: Terapilerde sadece çocukluk ve aile ilişkileri ile konuşulur.
Doğru: Yaşamın çocukluk çağları ve aile ilişkilerini keşfetmek bazen yaşamın ilerleyen dönemlerindeki düşünce ve davranışları açıklığa kavuşturabilir. Fakat, terapide, geçmiş bugün ve gelecek konuşulur ve çalışılır.
Yanlış: Terapide sadece başkaları (eş, anne, baba, çocuk, patron) şikayet edilir.
Doğru: Terapi almak zordur, başkalarını anlatmak şikayet etmek 1-2 seans iyi gelebilir fakat sizi ileriye götürmez. Terapideki iyileşme, kendinize ve yaşamınıza sıkı bir şekilde bakmak ve kendi eylemleriniz için sorumluluk almaktan kaynaklanır. Terapistiniz size ve problemlerinize bakmak için yardımcı olacaktır fakat sizin de sorumluluk almanız gerekecektir.
Doğru Psikolog (Doğru Terapist Nasıl Seçilir?
Doğru terapisti bulmak muhtemelen biraz zaman alacaktır ancak çabaya değer. Güvenebileceğiniz birine ihtiyacınız var. Zor konular hakkında rahatça konuşabileceğiniz biri, iyileşmenizde ortak olacak biri. Bu bağa sahip olmadığınız sürece terapi etkili olmayacaktır, bu yüzden doğru kişiyi bulmak için başlangıçta biraz zaman ayırın.
Deneyim önemlidir. Bir arkadaşınızla konuşmaktan farklıolasını sağlayan önemli etken, terapistin deneyimli olmasıdır. Sahip olduğunuz sorunları tedavi etmede deneyimli bir terapist arayın. Genellikle terapistler, depresyon veya panik atak gibi gibi bazı özel alanlarda uzman olurlar. Deneyimli terapistler, karşılaştığınız sorunları yaşayan birileriyle tekrar tekrar görüştüler ve bu da onların bakış açılarını genişletir ve onlara daha fazla fikir verir. Sorununuz için size daha kolay yardımcı olmalarını sağlar.
Farklı tedavi yönelimleri hakkında bilgi edinin. Birçok terapist bir farklı psikoterapi ekolleriyle çalışır. Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR, Psikodinamik Terapi gibi alanlar hakında blgi edinmek iyi olabilir.
Lisans mezuniyeti kontrol edin. Psikoloji, Psikolojik danışmanlık alanalarında üniversite mezunu olmasını ve uzun süreli ve köklü psikoterapi eğitimleri alması önemlidir.
Bir Terapist Seçerken Kendinize Sormanız Gereken Sorular
Bir terapist veya danışmanda en önemli şey bağlantı, güvenlik ve destek hissidir. Kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Terapist size ve sorunlarınıza gerçekten önem veriyor gibi görünüyor mu?
- Terapist sizi anlıyormuş gibi hissediyor musunuz?
- Terapist sizi olduğunuz gibi kabul ediyor mu?
- Kişisel bilgileri bu bireye ifşa etmekten çekinir misiniz?
- Rol yapmak zorunda hissediyor musun kendini? Rol yapmak zorunda hissediyorsan bu kimden kaynaklı?
- Terapist iyi bir dinleyici midir? Eleştirmeden veya yargılamadan dinliyor mu? Duygularınızı ve gerçekten ne söylediğinizi anlıyor mu?
Yaşadığınız depresyon, mutsuzluk, anksiyete ve yaşamınızı etkileyen bir çok duygusal zihinsel problemler için psikolog Emine Varol‘dan psikoterapi desteği alabilirsiniz.