İyi İnsan Olmanın Zararları!

İyi insan olmak deyince aklınıza neler gelir?

Yardımsever, herkese anlayışlı davranan, kimsenin kalbini kırmayan, kendini işine adamış, sorumluluk duygusu yüksek, herkesin isteğine evet diyen, sevecen…

Peki herkesin arzuladığı bu olumlu özellikler nasıl olur da zararlı olur?

Bu sorunun cevabı var cevabı iyi insan olmaya verdiğimiz anlam ilgilidir.

Yorgun olduğunuz ve gerçekten kimseye yardımcı olmaya gücünüzün yetmediği bir gün arkadaşınız arıyor ve sizden yardım istiyor?  Ne yaparsınız?

Çevreniz tarafından da “herkesin yardımına koşan, kimseye hayır demeyen iyi bir insan” olarak biliniyorsunuz. Ve iyi insan etiketine yüklediğiniz anlam ise şunlar

‘’İyi bir arkadaşsam sevdiğim insanın yanında olmalıyım, herkes için fedakarlık yapmalıyım.”

Neden herkes için fedakârlık yapmalı?

“Çünkü iyi bir arkadaş olmazsam kimse beni sevmez, yeterince fedakârlık yapmazsam artık kimse yanımda olmaz, arkadaşsız kalırım.”

Bu düşünceye inan birisi ilişkilerde gerçek duygusunu dile getirir miydi? Bunu düşünün siz buna inanıyor olsaydınız ilişkiden nasıl davranırdınız?

İyi insan olmazsam kimse tarafından sevilmeyeceğim diye düşünen ve bu düşünceye inan kişiler gerçek duygularını ilişkiye getirmezler. Diğerlerinin duygularıyla ilişkide var olmaya çalışırlar. Öfkesini dışa vurmaktan çekinir, ihtiyaçlarını söylemekten korkarlar. Sınır koymaya çekinirler. Hayır demekten zorlanır, isteklerini ifade edemezler.

Başkaları mutlu olsun ve beni de sevsin diye yapılan davranışlar kişinin davranış repertuarını elinden alır, kısıtlar, esnek davranmasına engel olur, özgün olma becerisini olumsuz etkiler. Duygusal ihtiyaçları karşılanmadığı sadece başkalarının duygusal ihtiyaçları için çaba harcadığı için mutsuz olur fakat bunu ifade edemez. Gerçek bir birey olmayan eksik yanıyla, iyisiyle, kötüsüyle bütün insanlık halini yansıtmayan kişi beklediği saygınlığa da ulaşamaz.

İyi insan olmak gibi olumlu ve görünürde zararız bir etiketin nasıl ağır yüke dönüştüğünü, duygu ve davranışlarınızı nasıl kısıtladığını görüyoruz.

İyi insan olmanın zararlarını yaşamamak için çok iyi insan olmayı değil daha sahici insan olmayı deneyin.

İhtiyaçlarınızı önemseyin ve farkında olun ki diğerleri de sizi önemsesin.

Yapamayacağınız ya da yapmak istemediğiniz bir durum varsa öncelikle kendi tercihlerinize saygı duyun ki diğerleri de size saygı duysun.

Öfkenizi de merhametinizi de kabul edin ki diğerleri de sizi olduğu gibi kabul etsin.

 İhtiyaçlarınızın farkına varmak, eksik yada yeterince iyi olmayan yanlarınızla barışmak için terapi almayı deneyebilirsiniz. İlişki problemleri de terapinin ana konularındandır.

Sağlıkla ve kabulle..

 

Rezil Olma Korkusu – Sosyal Anksiyete

Yorum yapın

Call Now